lördag 22 juli 2017

Chennonceau


På morgonen gick vi upp till byn och tittade på torghandeln samt köpte bröd hos bagaren. Målet idag var Le Chateau Chenonceau. Det är ännu ett av alla fantastiska sagoslott i Loiredalen som byggdes på 1500-talet. Detta är byggt tvärs över floden Cher.



En något smal bro


På vägen dit körde vi över den här bron. Jag tror knappast att den var avsedd för husbilar över 3,5t eller husbilar över huvud taget och jag får erkänna att jag satt med hjärtat i halsgropen. Som tur var fick vi inget möte och vi kom över helskinnade










Väl framme vid slottet fanns en stor parkering med gott om plats för husbilar. Där var också fullt med turistbussar och folk, folk, folk överallt. När man väl löst biljett och kommit in på slottsområdet spreds alla människor ut och det kändes inte lika klaustrofobiskt.

Slottsköket

Vi började med labyrinten och sen gick vi vidare och passerade både  Diane de Poitiers och Katarina av Medicis trädgårdar. Framme vid floden kunde man hyra båt om man ville och vi såg några som åkte båt under slottets broar. 

Vår vanliga tur höll i sig dvs himlen öppnades sig och det kom det en rejäl regnskur så vi och alla andra rusade in i slottet vilket gjorde att det blev en väldig trängsel  i de första rummen.

Visst var det fina slottsrum och salonger med imponerande öppna spisar och fina möbler, men jag tyckte bäst om köksregionerna en trappa ner. Här gick jag länge och botaniserade bland alla gamla föremål. Där fanns en enorm gammal spis och massor av ålderdomliga köksredskap.

Den första bilden ser nästan ut som Rapunsels torn


Efter slottsrundan åt vi lunch i en av restaurangerna och sen fortsatte vi vår vandring utomhus med stallbyggnader, vagnslider, fordonskammare, kryddträdgård m.m.



Småfakta:
Från början hette slottet Chennonceaux med x i slutet men det togs bort i samband med franska revolutionen (eftersom det lät för adligt). Under första världskriget inhystes ett militärsjukhus på slottet och under andra världskriget smugglade man flyktingar genom slottet eftersom de andra flodövergångarna var stängda.



Château de Chenonceau
37150 CHENONCEAUX
Latitud : 47.3249
Longitud : 1.07029

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar