lördag 15 juli 2017

Omaha Beach och militärkyrkogården i Colleville sur Mer



Vi kom till Omaha Beach en stilla och solig morgon och det är svårt att föreställa sig hur det var på Dagen D när trupperna landsteg i kaos och dåligt väder

Omaha Beach

Efter det åkte vi till den amerikanska militärkyrkogården i Colleville sur Mer. Eftersom vi var tidiga kom vi lagom för att se flaggan hissas.

Sen gick vi runt kyrkogården och man blir man tagen av alla dessa oändliga rader med vita kors som aldrig tar slut (det är nästan 9 500 st som ligger begravda här). Kyrkogården ligger på klipporna ovanför Atlanten, den är vacker och välskött och det är väldigt stämningsfullt. 

Vid minnesmärket finns en vägg med namn på ytterligare 1 500 st saknade soldater. Om det finns en rosett efter namnet har man hittat/identifierat personen.


Militärkyrkogården i Colleville sur Mer


I anslutning till kyrkogården finns ett informationscenter med film och utställningar om Dagen D och landstigningen. Det som berörde mig mest var en bild på 5 unga militärer, de var bröder och tjänstgjorde på samma båt och alla dog. Tänk den stackars mamman som förlorade alla sina barn samtidigt på ett så onödigt sätt som ett krig






När vi skulle åka vidare stötte vi på ett gäng som såg ut att komma från en gammal krigsfilm. De var klädda i tidstypiska kläder och hade utrustning och bilar från den tiden. 

Det var ett gäng engelsmän i blandade åldrar som gjorde en resa runt Normandie och besökte platser om har med kriget att göra. Besöket här var deras avslutning på en tvåveckorstripp.



Jag kan verkligen rekommendera ett besök här dessutom var det lätt att parkera med husbil (och det är ju alltid ett plus)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar